PROTEST FILMSKOM CENTRU CRNE GORE ZBOG IZBJEGAVANJA DA PODRŽI PROJEKTE KOJI SE BAVE SUOČAVANJEM SA PROŠLOŠĆU

UTVRDITI ODGOVORNOST ZA ZASTARJEVANJE PREKO 2000 “ZABORAVLJENIH” KRIVIČNIH DJELA U TUŽILAŠTVU
31/05/2024
NVO DOSTAVILE POSLANIČKIM KLUBOVIMA PREDLOGE AMANDMANA NA MEDIJSKE ZAKONE
04/06/2024

PROTEST FILMSKOM CENTRU CRNE GORE ZBOG IZBJEGAVANJA DA PODRŽI PROJEKTE KOJI SE BAVE SUOČAVANJEM SA PROŠLOŠĆU

Pet nevladinih organizacija uputilo je juče protestno pismo direktorici Filmskog centra Crne Gore (FCCG), Aleksandri Božović, i predsjedniku Savjeta FCCG, Edinu Jašaroviću, sa zahtjevom da obrazlože zašto nisu podržali projekat Čovjek koji nije mogao šutjeti, reditelja Nemanje Slijepčevićadobitnika Zlatne palme na 77. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu.

Producent iz Srbije Miloš Avramović, crnogorski reditelj Dragutin (Draško) Đurović i crnogorski glumac Momčilo Otašević stručni su konsultanti koji nisu smatrali da projekat iza kojeg stoji respektabilna filmska i produkcijska ekipa, i koji u fokusu ima suočavanje sa ratnom prosloću, konkretno ratni zločin otmice putnika iz voza u Štrpcima iz februara 1993. godine, u kojem su ubijena i osmorica crnogorskih državljana, treba da dobije finansijsku podršku.

Savjet FCCG, na čijem čelu je Edin Jašarović, usvojio je jednoglasno predlog stručnih konsultanata. Članovi Savjeta su i poslovna psihološkinja i novinarka Irena Tatar, glumac Slaviša Čurović, književnik i televizijski autor Bogić Rakočević, i članica ispred FCCG Danijela Radulović.

Prema Pravilniku o sufinansiranju proizvodnje kinematografskih djela, stručne konsultante za filmsku djelatnost predlaže direktor FCCG, imenuje ih Savjet FCCG, koji i usvaja odluku o njihovim predlozima za finansiranje projekata.

FCCG ranije nije podržao ni film Quo Vadis Aida? rediteljke Jasmile Žbanić koji obrađuje temu genocida u Srebrenici. Ovaj film je, takođe, osvojio vrhunska priznanja na međunarodnim festivalima i bio nominovan za Oskara.

Pitali smo FCCG da li je neprepoznavanje ovih filmskih projekata posljedica uvjerenja suprotstavljenih poštovanju ljudskih prava i patnji žrtava ratnih zločina, ili postoji neki drugi razlog za propuste da se podrže ova djela vrhunskog kulturno-istorijskog značaja?

Očigledan je nedostatak senzibiliteta prema umjetničkim djelima koja imaju potencijal da osvijeste društvo, podstaknu na suočavanje sa ratnom prošlošću i obezbijede uslove za pomirenje i trajni mir na Balkanu.

Govoriti o ratu kroz umjetnost predstavlja dragocjen način da se istina sačuva od zaborava i stigne do većeg broja ljudi, pogotovo mlađih generacija, pa bi Filmski centar Crne Gore trebalo da pruža podršku upravo takvim projektima.

Očekujemo obavještenje o tome što će biti učinjeno da se takvi propusti više ne dešavaju.

Akcija za ljudska prava

Centar za građansko obrazovanje (CGO)

Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA

Crnogorski komitet pravnika za ljudska prava

Udruženje “Štrpci – Protiv zaborava”