ISTRAŽIVANJE O USLOVIMA RADA I PERCEPCIJI KORUPCIJE U CRNOGORSKOM PRAVOSUĐU

76 NVO CRNE GORE POVODOM 29 GODINA OD GENOCIDA U SREBRENICI: DRŽAVA DA POŠTUJE ŽRTVE I DA AKTIVNO SPREČAVA PONAVLJANJE GENOCIDA
10/07/2024
JAKŠIĆ STOJANOVIĆ DA OSTANE NA POZICIJI MINISTARKE PROSVJETE
12/07/2024

ISTRAŽIVANJE O USLOVIMA RADA I PERCEPCIJI KORUPCIJE U CRNOGORSKOM PRAVOSUĐU

Akcija za ljudska prava u saradnji sa Sudskim savjetom, Tužilačkim savjetom, Advokatskom komorom i Udruženjem sudskih vještaka Crne Gore danas započinje sprovođenje istraživanja o percepciji korupcije i drugih neprimjerenih uticaja u pravosuđu.

Istraživanje metodom anonimnog onlajn upitnika kreirano je u saradnji s Agencijom za istraživanja javnog mnjenja De Facto i Oliverom Komar, profesorkom Fakulteta političkih nauka.

Svim sudijama i sutkinjama, državnim tužiocima i tužiteljkama, advokatima i advokaticama, sudskim vještacima i vještakinjama biće ponuđen u najvećoj mjeri ujednačen set pitanja na koja će moći da odgovore tokom ljeta do početka septembra. Odgovori će biti obrađeni i saopšteni javnosti do kraja tog mjeseca.

Istraživanje sprovodimo u okviru projekta “Reformom pravosuđa do vladavine prava” uz podršku regionalnog projekta SMART BALKAN – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Centar za istraživanje i kreiranje politika (Center for Research and Policy Making – CRPM) i Institut za demokratiju i medijaciju (Institute for Democracy and Mediation – IDM), a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.