JAKŠIĆ STOJANOVIĆ DA OSTANE NA POZICIJI MINISTARKE PROSVJETE

ISTRAŽIVANJE O USLOVIMA RADA I PERCEPCIJI KORUPCIJE U CRNOGORSKOM PRAVOSUĐU
12/07/2024

JAKŠIĆ STOJANOVIĆ DA OSTANE NA POZICIJI MINISTARKE PROSVJETE

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Akcija za ljudska prava (HRA) podržavaju peticiju Prosvjetne zajednice kojom se traži da ministarka prosvjete, Anđela Jakšić Stojanović ostane na toj funkciji, suprotno najavljenoj rekonstrukciji Vlade, prema kojoj to ministarstvo treba da pripadne Novoj srpskoj demokratiji.

Ministarka Jakšić Stojanović je pokazala privrženost vrijednostima građanskog društva, kakva bi morala biti uslov učešća u vlasti bilo koga, a kamoli ministra ili ministarke prosvjete. Od tog ministarstva neposredno zavisi da li će Crna Gora ubuduće biti suverena i građanska ili neće, da li će buduće generacije biti osposobljene da poštuju i prihvataju raznovrsnost našeg i svjetskog stanovništva, da li će ili neće biti spremne da poštuju ljudska prava svakog ljudskog bića i da unapređuju demokratiju u Crnoj Gori.

Političke smjene ne smiju ometati rad prosvjete, a naročito sada kada na poziciji ministarke konačno imamo osobu koja je u praksi pokazala zalaganjem i rezultatima da tu funkciju nije preuzela zbog pozicije moći, već  zbog želje da istinski doprinese unaprijeđenju vaspitno-obrazovnog procesa u državi.

HRA i CGO cijene da je Jakšić Stojanović pokazala da se i za sedam mjeseci mogu popraviti stvari u prosvjeti, da se problemi mogu adresirati adekvatno, a svako pomjeranje sa „mrtve tačke“ jeste napredak, i to prijeko potreban upravo u sektoru obrazovanja.

CGO i HRA se oštro protive odluci premijera Spajića da resor prosvjete, nauke i obrazovanja pripadne Novoj srpskoj demokratiji (NSD), uzimajući u obzir da se radi o stranci koja njeguje retrogradnu politiku, nacionalističku ideologiju i promoviše negativni istorijski revizionizam.

Jakšić Stojanović je uspjela da se pozicionira kao neko ko je svjestan u šta se upušta, ko se ne libi da preuzme odgovornost za prethodno prilično urušenu instituciju Ministarstva, i ko ima energije da nastavi da radi na unaprijeđenju djelovanja tog organa. U tome ona ima priličnu podršku prosvjetne zajednice, ali i drugih zainteresovanih aktera iz društvene i političke sfere, što bi i premijer Milojko Spajić morao ozbiljno uzeti u obzir i pretpostaviti javni interes partijskoj trgovini.

CGO i HRA smatraju da Jakšić Stojanović u svom radu drži do očuvanja i unaprijeđenja principa i vrijednosti građanskog društva što bi moralo biti temelj daljeg oporavka i razvoja obrazovnog sistema, posebno u jednom društvu naglašenih politički obojenih revizionističkih talasa i prijetnji da radikalne politike postanu integralni dio obrazovanja.