REAGOVANJE NA TEKST “NIKOLIĆ: NASTUPI GORJANC PRELEVIĆ NAČIN DA SE „LORA 3“ ZATAŠKA”

NAPREDAK U ISTRAZI TORTURE NAD JOVANOVIĆEM
19/07/2024
OSOBA SA STATUSOM IZBJEGLICE NE SMIJE BITI IZRUČENA DRŽAVI OD KOJE JOJ PRIJETI OPASNOST OD PROGONA
25/07/2024

REAGOVANJE NA TEKST “NIKOLIĆ: NASTUPI GORJANC PRELEVIĆ NAČIN DA SE „LORA 3“ ZATAŠKA”

Reagovanje izvršne direktorice Akcije za ljudska prava, Tee Gorjanc Prelević, na tekst “Nikolić: Nastupi Gorjanc Prelević način da se ‘Lora 3’ zataška”:

 

GORJANC PRELEVIĆ: NIKOLIĆ ZBOG POVRIJEĐENE SUJETE OPASNO LAŽE


Osim žalopojki zbog povrijeđene sujete zbog toga što on lično nije dovoljno promovisan u emisiji Televizije Nikšić, a sa čim ja nemam nikakve veze, Radan Nikolić, vječiti apologeta sramne i zločinačke opsade Dubrovnika, u svom reagovanju na tu emisiju je objavio i neke opasno netačne tvrdnje, koje ne smiju ostati bez odgovora.

Nikolić sumanuto tvrdi da “zataškavam” slučaj Lora 3, u kome hrvatsko državno odvjetništvo (DORH) izviđa prijavu torture nad crnogorskim ratnim zarobljenicima u splitskom logoru Lora. Nikolić je iznio ovu laž samo zato što su Akcija za ljudska prava (HRA) i Documenta, a ne on, dostavile DORH-u film RTNK “Zlo proljeće ’92.” sa novim svjedočenjima o tom ratnom zločinu.

Nikolić nevješto lukavi da je dostavljanje tog filma “trebalo ići preko crnogorskog tužilaštva”, a da to što su naše nevladine organizacije na taj film ukazale hrvatskim tužiocima “upućuje da će ustupljeni dokumentarni serijal Televizije Nikšić biti zloupotrijebljen pritiskom na svjedoke ‘Lore 3’ i na drugi način”.

Nikolić je time optužio hrvatske državne organe za spremnost da prijete svjedocima u drugoj državi i na drugi način zloupotrebljavaju položaj i to jer su im na iskaze svjedoka, iz javno prikazanog dokumentarnog filma, ukazale Nikoliću nemile nevladine organizacije, umjesto Državno tužilaštvo Crne Gore. Ova tvrdnja je lišena bilo kakvog činjeničnog osnova, ima opasan cilj da produbi već narušene odnose dvije države i nikako ne doprinosi ostvarivanju pravde za stradale u Lori.

Naprotiv, HRA i Documenta su dokumentarni materijal Televizije Nikšić dostavile DORH-u zato što Državno tužilaštvo Crne Gore nije nadležno da samoinicijativno prikuplja i dostavlja dokumentarne filmove i sprovodi dokazne radnje u izviđaju koji se protiv hrvatskih državljana sprovodi u Hrvatskoj, bez izričitog naloga DORH-a, kako to piše u sporazumu o saradnji dva tužilaštva. To je objasnila i specijalna državna tužiteljka Tanja Čolan Deretić 16. januara 2023, na zasjedanju 73. sjednice skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, posvećene i slučaju Lora 3, a kojoj je prisustvovao i Radan Nikolić. Prema tome, Nikolić nije neobaviješten o tome ko je za što nadležan, nego je samo bezobrazan.

Nema nikakve potrebe da ja “perem biografiju” kako podlo tvrdi Nikolić, jer, za razliku od njega, doprinosim, koliko mogu, procesuiranju svih ratnih zločina u vezi Crne Gore, dok je on posvećen skrivanju zločina iz Crne Gore. Nikolić decenijama besprizorno pravda vojnu agresiju JNA na Hrvatsku i sramnu opsadu Dubrovnika, kada su počinjeni mnogi ratni zločini sa crnogorske strane.

Na kraju, neka javnost cijeni je li stvarno “nedjelo”, kako Nikolić tvrdi, to što su se organizacije Documenta iz Zagreba i HRA iz Podgorice zajedno potrudile da dokumentarni film s iskazima svjedoka o ratnom zločinu nad crnogorskim vojnicima dobije Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, koje previše dugo nema rezultate u tom postupku.

Da parafraziram Kiplinga, mislim da Nikolić istinu samo podlo izvrće u zamku za budale i da je to u crnogorskoj javnosti davno prepoznato.