POZDRAVLJAMO OTVARANJE NOVE KLINIKE ZA PSIHIJATRIJU U PODGORICI

NEKAŽNJIVOST TORTURE UDALJAVA CRNU GORU OD EU
18/09/2024
Legal And Practical Dimensions of The Re-Evaluation Procedure for Judges and Prosecutors in Albania from an Analytical Perspective
Istraživanje pokazalo da je većina sudija i tužilaca za sprovođenje vetinga, rijetki bi podnijeli ostavke
25/09/2024

POZDRAVLJAMO OTVARANJE NOVE KLINIKE ZA PSIHIJATRIJU U PODGORICI

Akcija za ljudska prava (HRA) pozdravlja otvaranje nove Klinike za psihijatriju „Dr Dušan Kosović”, u sklopu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG). Vjerujemo da su uslovi za liječenje pacijenata sa mentalnim oboljenjima sada veoma unaprijeđeni i da će imati adekvatno, pozitivno terapeutsko okruženje, koje jedino pogoduje njihovom oporavku.

HRA se godinama intenzivno zalagala za izgradnju nove Klinike jer su uslovi u nekadašnjoj klinici bili mizerni i nedostojni i pacijenata i zaposlenih. Klinika se nalazila u trošnoj prizemnoj zgradi, čiji se jedan dio i urušio. Sobe sa po pet i više kreveta bile su zapuštene, bez ikakvih uslova za poštovanje privatnosti pacijenata. Nije bilo uslova za liječenje žena zavisnica od alkohola i narkotika, kao ni za psihijatrijsko liječenje maloljetnika. Nije bilo posebne prostorije za radno-okupacionu terapiju, ni dovoljno stolica, niti su ljekari imali prostor za odmor tokom večernjih dežurstava.

Posle apela HRA u aprilu 2016. godine tadašnjem ministru zdravlja prof. dr Budimiru Šegrtu i direktoru KCCG Ranku Lazoviću, da se saniraju uslovi u kojima je djelovala Klinika, do juna 2017. godine su izvedeni radovi na adaptaciji prostora. Međutim, to nije moglo da učini taj prostor adekvatnim okruženjem za liječenje.

U martu 2018. godine ponovo smo apelovali na tadašnju direktoricu KCCG, Zoricu Kovačević, da hitno raspiše tender za izgradnju nove klinike i obezbijedi novac koji nedostaje za izgradnju. Do maja 2019. godine tender nije bio raspisan, pa smo i u emisiji „Reflektor” TV Vijesti apelovali na tadašnjeg ministra zdravlja, Kenana Hrapovića, i druga resorsna ministarstva da hitno pristupe sistemskom rješavanju ovog problema, ali ni tada ništa nije bilo preduzeto.

U februaru 2018. godine porodica pokojnog crnogorskog psihijatra Dušana Kosovića donirala je KCCG 200.000 eura za opremanje nove Klinike za psihijatriju. Nažalost, Vlada Crne Gore nije obezdijedila preostali novac, a u međuvremenu je došlo do dodatnih oštećenja na krovu zgrade, pa je u septembru 2022. godine Klinika i potpuno zatvorena. Pacijenti kojima je bio neophodan hospitalni psihijatrijski tretman slati su na liječenje u Specijalnu bolnicu za psihijatriju Dobrota i Psihijatriijsko odjeljenje Opšte bolnice u Nikšiću.

Naši apeli konačno su urodili plodom u martu 2022. godine, kada je tadašnja direktorica KCCG, Ljiljana Radulović, objavila raspisivanje tendera za izgradnju nove Klinike za psihijatriju u Podgorici i javnost obavijestila da je novac za njenu izgradnju obezbijeđen.

Sada je konačno došlo vrijeme da se zaposleni na Klinici u odgovarajućim uslovima posvete unapređenju poštovanja prava psihijatrijskih pacijenata i vraćanju njihovog dostojanstva koje je narušavano zbog liječenja u neadekvatnim uslovima i nemogućnosti da pravo na liječenje ostvare u gradu u kojem žive oni i njihove porodice.

HRA nije pozvana na otvaranje novog objekta Klinike, ali se nadamo da neće biti otpora da je posjetimo i vidimo kako je Klinika uređena i koje će usluge pacijentima biti dostupne.

Podsjećamo da Evropski komitet za sprečavanje mučenja i nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) dolazi u zvaničnu posjetu Crnoj Gori naredne godine i HRA će se založiti da u program posjete uključe i novu Kliniku za psihijatriju u Podgorici kao i Specijalnu bolnicu za psihijatriju u Dobroti, u kojoj nažalost i dalje postoje neodgovarajući uslovi za liječenje.