NAJAVA PROJEKTA: PRAVOSUDNI MONITOR – PRAĆENJE I IZVJEŠTAVANJE O REFORMAMA U PRAVOSUĐU

Reagovanje povodom odluke Vijeća Etičkog odbora UCG da odbije Predlog za kršenje akademskog integriteta protiv seksističkog nastupa Aleksandra Stamatovića u emisiji “Neki to vole vruće”
16/10/2024

NAJAVA PROJEKTA: PRAVOSUDNI MONITOR – PRAĆENJE I IZVJEŠTAVANJE O REFORMAMA U PRAVOSUĐU

Akcija za ljudska prava (HRA) pokreće novi projekat pod nazivom “Pravosudni monitor – praćenje i izvještavanje o reformama u pravosuđu”, koji je podržala Ambasada SAD u Podgorici kroz Program malih grantova Demokratske komisije.

Projekat je usmjeren na analize i sažeto obavještavanje javnosti o izazovima i reformama pravosudnog sistema Crne Gore. Svakog mjeseca, putem biltena, s prevodom i na engleski jezik, obavještavaćemo o važnim problemima i njihovom rješavanju ili predlozima rješenja.

Prema Izvještaju o ljudskim pravima Stejt departmenta za Crnu Goru, uprkos ustavnim i zakonskim garancijama nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa, Vlada Crne Gore te principe nije sasvim poštovala. Slično tome, Evropska komisija naglašava nizak nivo percepcije građana o nezavisnosti pravosuđa (35%) građana, što se uz politički pritisak ističe kao ključni problem.

U Crnoj Gori se trenutno vodi 10 krivičnih postupaka protiv sudija i državnih tužilaca zbog organizovanog kriminala i korupcije, dok pokušaji izbora novog predsjednika/ce Vrhovnog suda posle ostavke Vesne Medenice traju već tri godine. Sudovi pate od nedostatka kadra, a situacija je posebno teška u Specijalnom odjeljenju Višeg suda u Podgorici koje sudi najteže predmete organizovanog kriminala. Sudski i Tužilački savjeti nisu u punom sastavu. Preporuke Evropske komisije, Venecijanske komisije i GRECO Savjeta Evrope nisu u potpunosti primjenjene.

Cilj projekta je da pomogne jačanje vladavine prava putem praćenja pravosudnih reformi i uticanja na unapređenje transparentnosti i odgovornosti pravosudnog sistema. HRA će doprinijeti i većoj vidljivosti civilnog društva u praćenju i zagovaranju reforme pravosuđa.

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.