NAPREDAK U ISTRAZI TORTURE NAD JOVANOVIĆEM

JAKŠIĆ STOJANOVIĆ DA OSTANE NA POZICIJI MINISTARKE PROSVJETE
12/07/2024

NAPREDAK U ISTRAZI TORTURE NAD JOVANOVIĆEM

Akcija za ljudska prava pozdravlja napredak u istrazi torture Mila Jovanovića od 22. januara 2021. godine. Danas su, u ovom predmetu, po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici uhapšeni policijski službenici Zoran Backović i Nikola Žižić i bivši policijski službenik Boris Anđušić.

Jovanović je prije tri i po godine prijavio mučenje od strane policijskih službenika koji su ušli u stan u kome se nalazio i vršili pretres. Prijavio je da nije pružao otpor, ali da je oboren na pod, kada ga je više maskiranih policajaca udaralo pesnicama po leđima, gazilo čizmama po nogama i rukama i udaralo po genitalijama i u predjelu rebara. Tom prilikom je zadobio povredu nosa. Zlostavljanje je nastavljeno, kako je tvrdio, i u prostorijama Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala, gdje je doveden po nalogu tadašnjeg specijalnog državnog tužioca Saše Čađenovića, zbog navodnog pokušaja ubistva Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Fotografija Jovanovića koja potvrđuje torturu i na kojoj se vidi jasna, prijavljena, povreda nosa nalazi se u prepiskama iz SKY aplikacije.

Istraga je u ovom predmeta od samog početka opstruirana, što je HRA cijenila kao namjerno pomaganje policajcima da izbjegnu odgovornost. Ustavni sud Crne Gore je istragu ocjenio kao nedjelotvornu, jer se dokazne radnje u ključnim trenucima gotovo nisu ni preduzimale.

Tada postupajuća državna tužiteljka Ivana Vuksanović je danas uhapšenog Borisa Anđušića saslušala kao svjedoka tek posle godinu dana od kako ga je Jovanović označio kao izvršioca torture. Ovakvo poražavajuće postupanje tužilaštva je prepoznao i Tužilački savjet, koji je 2023. godine usvojio pritužbu na rad tužiteljke Vuksanović.

Nadamo se da će dodatnim naporima tužilaštva i tužiteljke Nađe Martinović, koja je sada nadležna za ovaj predmet, biti moguće da se propušteno nadoknadi.

ODT u Podgorici izviđa još jedan predmet po prijavi Jovanovića – da je 30. decembra 2020. na putu od Nikšića ka Podgorici takođe zlostavljan od strane policijskih službenika istog Sektora.

Oštećenog Mila Jovanovića zastupa advokatica Milena Brnović u okviru programa HRA za zaštitu žrtava torture koji finansijski podržava UN fond za žrtve torture (UNVFVT).