JAVNI POZIV za angažovanje eksperta/kinje za izradu mišljenja na temu politike procesuiranja ratnih zločina, suđenja u odsustvu, pretpostavke za ustupanje predmeta i rješavanja problema „ne bis in idem“ u odnosu na BiH

OBAVJEŠTENJE – Godišnji odmor
01/08/2024
IZBJEGLICA IZ RUSIJE INGA PELINYAGRA OSTAJE U PRITVORU – SUD PROIZVOLJNO NIJE UVAŽIO IZBJEGLIČKI STATUS
05/08/2024

JAVNI POZIV za angažovanje eksperta/kinje za izradu mišljenja na temu politike procesuiranja ratnih zločina, suđenja u odsustvu, pretpostavke za ustupanje predmeta i rješavanja problema „ne bis in idem“ u odnosu na BiH

JAVNI POZIV

za angažovanje ekperta/kinje za izradu mišljenja na temu politike procesuiranja ratnih zločina, suđenja u odsustvu, pretpostavke za ustupanje predmeta i rješavanja problema „ne bis in idem“ u odnosu na BiH

 

Javni poziv je namijenjen svim ekspertima/kinjama s iskustvom u praćenju procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Ekspert/kinja će biti zadužen/a za izradu stručnog mišljenja na temu politike procesuiranja ratnih zločina, suđenje u odsustvu, pretpostavke za ustupanje predmeta i rješavanje problema ne bis in idem“ u odnosu na BiH (slučaj ubistvo porodice Klapuh).

U predmetu „Klapuh“ u kom je donijeta prva crnogorska pravosnažna presuda za ratne zločine još 1996, a kojom su četvorica osuđena na po 20 godina zatvora zbog surovog ubistva tri člana ove porodice. Kako je počiniocima suđeno u odsustvu, što pravo BiH ne poznaje, nadležni organi BiH (čiji su počinioci državljani) odbijaju da izvrše izrečenu presudu. Njihovo izručenje CG nije moguće, jer bilateralni ugovori između CG i BiH ne dozvoljavaju izručenje sopstvenih državljana za ratne zločine.

Stručno mišljenje treba da sadrži analizu navedenih problema i ponudi konkretna rješenja koja će doprinijeti privođenju počinilaca pravdi. Mišljenje će poslužiti kao osnova za diskusiju na regionalnoj konferenciji u organizaciji HRA.

 

Honorar za izradu mišljenja iznosi 1.500 € (bruto). Rok za dostavljanje nacrta mišljenja je 1. novembar.

Profil eksperta:

  • Obrazovanje: Fakultet pravnih nauka;
  • Radno iskustvo: Najmanje 5 godina radnog iskustva u oblasti ljudskih prava, tranzicione pravde i praćenju procesuiranja predmeta ratnih zločina;
  • Poznavanje međunarodnih standarda u oblastima ljudskih prava, sa fokusom na žrtve ratnih zločina i/ili procesuiranja ratnih zločina i aspekata suđenja.
  • Prethodno iskustvo u izradi: izvještaja o pitanjima procesuiranja ratnih zločina, sa posebnim fokusom na suđenje u odsustvu, ekstradicije, ustupanje predmeta ratnih zločina između dvije države i pravnih izazova u procesuiranju ratnih zločina.

Rok za podnošenje prijava je 17.8.2024. u 16:00 sati. Prijave pristigle nakon naznačenog roka neće biti razmatrane.

Kandidat je dužan dostaviti sljedeću prateću dokumentaciju (u kopijama ili skeniranim verzijama u slučaju podnošenja e-poštom):

  1. CV;
  2. Dokaz o stručnoj spremi, uključujući kopiju diplome ili drugih relevantnih sertifikata;
  3. Kopije i/ili linkove do objavljenih izvještaja o pitanjima procesuiranja ratnih zločina, sa posebnim fokusom na suđenje u odsustvu, ekstradicije, ustupanje predmeta ratnih zločina između dvije države i pravnih izazova u procesuiranju ratnih zločina.

 

Prijave se predaju lično ili kurirskom službom na sljedeću adresu:

NVO Akcija za ljudska prava

Baku bb, Green Level

81000 Podgorica

Prijave se mogu predati i putem e-mail na: hra@t-com.me

Za dodatne informacije i objašnjenja kontaktirajte nas na mail adresu: hra@t-com.me ili putem telefona: +382 20 232 348.

HRA zadržava pravo da u saradnji s autorom/autorkom prilagodi konačni tekst, koji će biti objavljen.

Mišljenje će biti pripremljeno u okviru projekta ‘Zajedno do pravde – pravna, psihološka i društvena podrška žrtvama ratnih zločina’, koji podržava Evropska unija kroz regionalni projekat “EU podrška izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu”, koji implementira Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).