OSLOBOĐENA RUSKA IZBJEGLICA – INTERPOL ODRADIO POSAO SUDA

IZBJEGLICA IZ RUSIJE INGA PELINYAGRA OSTAJE U PRITVORU – SUD PROIZVOLJNO NIJE UVAŽIO IZBJEGLIČKI STATUS
05/08/2024

OSLOBOĐENA RUSKA IZBJEGLICA – INTERPOL ODRADIO POSAO SUDA

Ruska državljanka Inga Pellinyagra, koja se od 23. jula u Crnoj Gori nalazila u ekstradicionom pritvoru, oslobođena je iz pritvora i otputovala je nazad u Italiju.

Njoj je sudija za istragu Višeg suda u Podgorici, Goran Šćepanović, rješenjem ukinuo pritvor, koji joj je prvobitno odredio, pošto je INTERPOL odustao od potjernice protiv nje.

Generalni sekretarijat INTERPOL-a je odlučio da “evidentiranje podataka sadržanih u zahtjevu (_Rusije_, prim. HRA) ne bi bilo u skladu sa čl. 2(1) Statuta INTERPOL-a”. Pomenuta odredba propisuje da je cilj INTERPOL-a da obezbjeđuje saradnju kriminalističkih policija u duhu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

INTERPOL je učinio ono što je ranije trebalo da učini sam sud u Crnoj Gori – da oslobodi osobu koja je imala status izbjeglice, zabilježen u važećoj putnoj ispravi.

Ponovo ističemo da je odluka istražnog sudije Višeg suda u Podgorici i vijeća tog suda da osobu kojoj je Italija dala izbjegličku zaštitu zadrže u ekstradicionom pritvoru dvije nedjelje bila suprotna ljudskim pravima, kako je to sad pokazao i INTERPOL.

HRA se nada da će sudovi u Crnoj Gori ubuduće samostalno obezbijeđivati poštovanje prava izbjeglica na osnovu međunarodnih ugovora o ljudskim pravima.

HRA je gospođi Pellinyagra u ovom postupku obezbijedila pravnu pomoć uz pomoć advokata Dalibora Tomovića i fondacije Sigrid Rausing Trust.