SASTANAK PREDSTAVNICA HRA I CŽP SA DIREKTOROM UPRAVE POLICIJE O SUZBIJANJU NASILJA I SPROVOĐENJU PREPORUKA CPT-A

IZMJENE ZAKONA O UNUTRAŠNJIM POSLOVIMA OMOGUĆAVAJU PARTIJSKO ZAPOŠLJAVANJE, DISKRIMINACIJU I KORUPCIJU
16/09/2024

SASTANAK PREDSTAVNICA HRA I CŽP SA DIREKTOROM UPRAVE POLICIJE O SUZBIJANJU NASILJA I SPROVOĐENJU PREPORUKA CPT-A

Predstavnice nevladinih organizacija Akcija za ljudska prava (HRA), Tea Gorjanc Prelević i Bojana Malović, i Centra za ženska prava (CŽP), Maja Raičević, održale su juče sastanak sa direktorom Uprave policije, Zoranom Brđaninom, na temu postupanja policije u slučajevima nasilja u porodici, policijskog nasilja i sprovođenja preporuka Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT).

Direktor Uprave policije je naglasio posvećenost zakonitom postupanju policijskih službenika i suzbijanju svakog oblika zlostavljanja. Prihvatio je da provjeri zašto nisu suspendovana četvorica policajaca protiv kojih se pred osnovnim sudovima u Baru i Podgorici vode krivični postupci zbog zlostavljanja u vršenju službe.

Brđanin se složio sa Raičević da samo obučeni i senzitivisani policijski službenici i službenice treba da postupaju sa žrtvama partnerskog i domaćeg nasilja. Razgovarali su i o potrebi specijalizacije linije rada za borbu protiv nasilja u svim centrima bezbjednosti, kao i o neophodnosti nabavke opreme za elektronski nadzor nad primjenom zaštitne mjere zabrane približavanja koja se izriče počiniocima nasilja u prekršajnom postupku.

U pogledu primjene preporuka CPT-ja, Uprava policije će predložiti da se budžetom i planom javnih nabavki predvidi nabavka tjelesnih kamera za narednu godinu, koje će obavezno snimati postupanje svih uniformisanih pripadnika policije u primjeni ovlašćenja. Takođe, predložiće se i nabavka kamera koje će snimati sve hodnike i policijske prostorije u kojima policijski službenici primjenjuju ovlašćenja odnosno razgovaraju sa građanima.

Takođe, direktor Uprave policije je saopštio da je poslednji tender za nabavku novih uniformi za specijalne jedinice, koje će imati identifikacione oznake, bio uspješan tako da se u tom dijelu očekuje ispunjenje preporuka CPT-a iz 2008. godine za označavanje policijskih službenika koji djeluju pod zaštitnom opremom, tzv. maskom. Dio tendera koji se odnosi na nabavku novih uniformi za ostale policijske službenike je poništen i one se mogu očekivati tek naredne godine, za nekih osam mjeseci. Predstavnice NVO su apelovale da se tender posebno raspiše za prsluke koji bi bili adekvatno označeni u što kraćem roku. Označavanje maskiranih službenika je neophodno za njihovu identifikaciju i procesuiranje u slučaju prekomjerne primjene sile prema građanima.

Predstavnice HRA i CŽP izrazile su zabrinutost zbog izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima, koje će dovesti do smanjenja nivoa obrazovanja u oblasti zaštite ljudskih prava. Skraćivanjem perioda potrebnog za napredovanje policijskih službenika, ukidanje obaveznih obuka iz ključnih oblasti, poput postupanja sa ranjivim kategorijama i jedinicama specijalne namjene, i isključivanjem Uprave za ljudske resurse iz tog postupka, otvara se prostor za politizaciju i snižavanje profesionalnih standarda unutar policije. Direktor policije je podržao učešće inspektora Uprave policije u obukama o istražnom intervjuisanju koje će HRA i CŽP organizovati naredne godine u okviru projekta “Ujedinjeni protiv zlostavljanja i nekažnjivosti” koji podržava Delegacija EU u Crnoj Gori.

Istaknut je doprinos Uprave policije u izradi priručnika “Građani i policija – priručnik o vašim pravima i obavezama u vezi sa radom policije“, koji je namijenjen informisanju građana o njihovim pravima i obavezama u odnosu sa policijom.